ACT2


PREVENT

Act2Prevent - Team voor het geven van demo-trainingen

Willem Timmermans, zaakvoerder Act2Prevent.
Mijn naam is Willem Timmermans, kinesitherapeut van opleiding, Personal en Lifestyle Trainer van beroep en gecertificeerd in Applied Functional Science. Mijn doel is het creëren van een sterk interdisciplinair team waar engagement, kwaliteit en service prioritair is.

Meer info over Willem Timmermans.


Act2Prevent - 3D Movement Specialist - FAFS
Creator van de voetbal-DVD: 'Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit'


Mijn verhaal:


Studies kinésitherapie:
Tijdens mijn studies kinésitherapie was het voor mij al snel duidelijk dat dat niet de inhoud was waarvoor ik had gekozen. Ik hoopte, als afgestudeerd kiné, immers een meerwaarde te kunnen brengen in de gezondheid van anderen, maar de toepassingen die ik daarbij had geleerd, gaven me niet de indruk een meerwaarde te bieden, laat staan dat ze jaren studies vergen. Dan heb ik het over het toepassen van electrotherapie, Ultrason-therapie, Korte Golf, massage, warmte/ijsapplicaties, klassieke oefeningen ed.
Ik heb nog steeds het gevoel dat deze toepassingen binnen een minderheid van gevallen ergens hun plaats kunnen hebben maar dat men mij dat had kunnen aanleren op een paar weken/maanden. Mijn interesse ging toen al uit naar efficiêntie en doelgerichtheid, en ik miste dat behoorlijk tijdens mijn opleiding, zodat ik nog steeds het gevoel heb veel tijd te hebben verloren. Achteraf bleek dat zelfs de inhoud, waarvan ik altijd dacht dat die universeel was (anatomie, biomechanica,...) , niet up-to-date en toegepast was op de realiteit. Zo blijkt er een aardig verschil te zijn van de functie van spieren zoals we ze destijds hebben geleerd (tafel-anatomie) en de 'functionele anatomie', gebaseerd op de werking en functie van spieren bij een levend/bewegend iemand. Hetzelfde geldt voor de biomechanica, waar we ondertussen begrijpen dat de voet een invloed heeft op de schouder en omgekeerd, terwijl we het tijdens mijn studies erg lokaal bekeken (voet apart, knie apart, heup...).

De waarde van een diploma:
Wij hechten met z'n allen vandaag de dag nog steeds veel waarde aan 'het papieren document' dat garant staat voor kwaliteit. Wel, met mijn ervaringen (en ontgoochelingen) bij het behalen van mijn diploma, heb ik er toch enigszins een ander idee op nagehouden, en aangezien ik gekozen had om mensen verder te helpen ben ik meteen op zoek gegaan naar verdere opleidingen. We hebben de gewoonte om na onze studies vaak te stoppen met studeren ( alsof studeren een noodzakelijk iets is, een verplicht nummertje om zo snel mogelijk een punt achter te zetten ) en de volgende stap te nemen in ons leven : het werken / het vergaren van inkomen.
Laten we de 'massa-gedachte' even omdraaien en het studeren laten beginnen wanneer de meeste anderen ermee stoppen (vanaf het behalen van het diploma), welke 40-jarige therapeut of trainer zou jij dan het liefste hebben?
Eentje die zijn papieren document heeft gehaald op zijn 23 ste en dan enkel gewerkt heeft, zonder bijscholen?
Eentje die geen document heeft gehaald op zijn 23 ste maar vanaf dan tot nu werken combineert met studeren, en op de hoogte is van de laatste ontwikkelinge en vaardigheden?
Wat je keuze ook is, ik heb gekozen om beide principes te combineren en mijn papieren diplomaatjes aan te vullen met jaarlijkse bijscholingen en cursussen tot...?
Omdat we in onze zaak Act2Prevent constant bijscholen prefereren boven (goede of minder goede) keuzes die mensen jaren geleden hebben gemaakt, zal ons team vooral bestaan uit leden die dagdagelijkse 'persoonlijke ontwikkeling' hoog in het vaandel dragen, en bereid zijn te investeren in zichzelf en hun toekomst.

Mijn opleidingstraject:
Mijn studies, en dat klinkt wat gek, zijn begonnen na het behalen van mijn diploma, omdat ik toen het idee had een pak vaardigheden en efficiêntie te missen. Voordeel was dat ik een gerichte selectie kon maken in functie van mijn interesses, kwaliteiten en gebreken. Het niveau van de opleidingen was vaak goed, maar telkens had ik de idee 'het complete verhaal' te missen. Toch gaf het me een goed gevoel aan de puzzelstukjes te werken, die elk hun deel zouden uitmaken van het geheel. Toen ik rond 2003 de stap heb gezet om, als een van de 1sten in België, als personal trainer aan het werk te gaan is er een andere wereld voor me open gegaan: oefeningen en bewegen
Beetje vreemd dat ik dat niet meteen vanuit mijn opleiding kiné had meegekregen, maar in mijn job als PT kwam ik in contact met veel Engelstalige informatie, die een pak uitgebreider en meer in detail was. Omdat ik me vrij snel opwerkte tot docent in 'personal training', kwam ik in contact met wereldleiders op het gebied van bewegen, trainen, revalidatie.
Tijdens mijn traject van 2003 tot 2008 zat er relatief weinig beweging (figuurlijk dan) en variatie in mijn professionele aktiviteiten, totdat ik in contact kwam met informatie van Gary Gray en zijn instituut. De ontwikkeling van 'functioneel trainen' denderde als een lawine door mijn jobsituatie, zowel als trainer dan als docent. Tot 2008 was ik, achteraf gezien, een veredelde fitness-instructeur die een meerwaarde kon brengen door oa. mijn grote ervaring, studies in voeding en lifestyle-training.

Gary Gray en het Gray-Institute:
Ik had meteen het 'functionele' virus te pakken, ging meer en meer op zoek naar artikels en geluidsopnames van Gary Gray en toen een aantal grote namen in het fitness-circuit op een conventie in Engeland (2009) verwezen naar 'father of function', Gary Gray ...was het voor mij duidelijk. Die man is absolute wereldtop in kinesitherapie, training en revalidatie ...en wou ik blijven doorgroeien, dan was dat 'the place to be'.
In 2009 neem ik de beslissing om deel te nemen aan GIFT2010, een programma van een jaar aan het Gray-Institute, Adrian, USA, tot nu toe dé beste opleiding die ik heb gevolgd in blessurepreventie- performance training - revalidatie.
Het was voor mij zo'n verrijkende ervaring, ook op menselijk vlak, dat ik dit jaar (2011) opnieuw 3 keer richting 'the USA' trek om deel te nemen aan het PCM-programma, een opvolging van GIFT met de bedoeling om les te geven in de 'Applied Functional Science'-materie, en de nieuwe studenten van GIFT 2011 te ondersteunen en te begeleiden.
Een eerstvolgende stap is een presentatie van 'Healthy Hamstrings' op het Applied Functional Science symposium in Chicago, oktober 2011
Verder hebben we de aangeleerde inzichten en tools gebruikt bij het maken van onze voetbal DVD: Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit en gebruiken we ze bij al onze educatieve programma's, demo-trainingen, voordrachten en begeleidingen.

Wat maakt 'Applied Functional Science' zo goed? Of wat is het verschil met de kiné en geneeskunde zoals wij het in onze ruime regio kennen?
De basis is een gedetailleerde kennis van de biomechanica in het lichaam, hoe alles met elkaar gelinkt is en hoe de verschillende delen van ons lichaam een invloed op elkaar hebben. Dan hebben we het hier dan nog alleen maar over de botten/gewrichten, spieren en zenuwstelsel.
De principes van AFS geven ons betere inzichten in hoe spieren (functionele anatomie) en gewrichten (kettingreacties) effectief functioneren tijdens bewegingen, rekening houdende met oa. de zwaartekracht, de grondreactiekrachten, momentum, de positie van het lichaam,...
Eens de bewegingsanalyse gemaakt (screening/assessment), is het ons uiteindelijke doel om compensaties in het lichaam op te sporen en aan te pakken. Op die manier kan je aan blessurepreventie doen, performance training (vermijden van energy leaks) en 'functionele' revalidatie (volgens de werking van het lichaam). Een oorzakelijk aanpak dus (die zijn nut heeft bij bv. chronische letsels of herval ) ipv. een symptomatische ( medicatie, pijnstillers, ontstekingsremmers, cortisonen, operatie ). Er zijn maar al te veel mensen die steeds blijven hervallen in letsels of lichamelijke ongemakken, omdat de oorzaak niet wordt gezocht of gevonden. Uitspraken zoals : 'je zal ermee moeten leren leven', 'je bent blessuregevoelig' of 'stop dan maar met je passie' zijn vaak vermijdbaar of onterecht en zijn pas gegrond na een uitgebreid 'oorzakelijk' onderzoek en dito begeleiding. Eens we de connectie oorzaak- gevolg kunnen verbreken, blijkt dat de persoon in kwestie perfect kan functioneren, sporten, pijnvrij blijven, ...
Applied Functional Science houdt rekening met hoe het zenuwstelsel werkt, en gaat zoveel mogelijk logische signalen geven naar onze proprioceptoren. Om die reden zullen de manipulaties (FMR = functional manual reaction) steeds uitgevoerd worden vanuit een logische beweging, en zelden of nooit vanuit een onnatuurlijke positie. Om die reden is een gedetailleerde kennis van de bewegingen in onze spieren en gewrichten essentieel, bv. hoe lumbaal 4 beweegt tov. lumbaal 5 bij een golfswing van een rechtshandige golver.

Hoe meer ik weet, hoe dommer ik me voel!!!
Sinds ik les heb gevolgd aan het Gray-Institute, besef ik pas hoeveel ik niet weet, en hoeveel er nog te ontwikkelen is. Om die reden houden we ons vnl. bezig met de relevante dingen die onze begeleiding kunnen verbeteren. We hebben een stevige basis van waaruit te vertrekken, en bouwen die verder uit in onze programma's en produkten. Het verbaast me steeds opnieuw hoeveel goede informatie er nog steeds niet in onze maatschappij is geraakt, en we werken met alle plezier aan het delen van onze kennis.

The Fat Decimator System


Persoonlijke ontwikkeling
We houden ervan om steeds meer te groeien, vandaar dat we elk jaar opleidingen volgen of uit onze comfort-zone komen. De opleidingen zijn niet altijd zakelijk of op professioneel vlak, maar kunnen evengoed bestaan uit het nemen van duiklessen, een andere taal leren, leren golven.
Persoonlijke ontwikkeling is onze passie er zorgt ervoor dat we ons enthousiasme-niveau hoog houden, net zoals een klein kind zijn enthousiasme haalt uit de dagdagelijkse ontdekkingen en nieuwe ervaringen.
Volwassenen verliezen vaak hun enthousiasme omdat ze stoppen met leren, stoppen met het ontdekken van nieuwe dingen, nieuwe vaardigheden.
Persoonlijke ontwikkeling en de voordelen ervan heeft ons aangezet om het concept 'Vorm jezelf tot een atleet' te ontwikkelen, waar atleten zichzelf ontwikkelen in de zaken die ze nodig hebben om top te worden of te blijven, binnen en buiten hun sport of discipline. Op de manier zijn ze minder afhankelijk van anderen en hebben ze meer tools om hun ontwikkeling te bevorderen.

Onze missie


Diony Klokkari


Act2Prevent - 3D Personal Trainer / Movement Specialist / FAFS

Diony is ons nieuwste Act2Prevent teamlid, spreekt Grieks en Engels... en wordt onze vertegenwoordiger voor Cyprus en Griekenland, omdat ze momenteel in Cyprus woont. Diony was deelneemster aan GIFT 2011 ( Gray - Instituut ), is een 'Fellow in Applied Functional Science' en studeert momenteel kinesitherapie aan de Universiteit van Cyprus.
We zien Diony als een getalenteerde en gemotiveerde dame ... en we zijn vereerd haar in ons team te mogen verwelkomen!

Diony:
I am based in Cyprus and privileged to be a member of the Act2Prevent team. My career in the fitness industry began in the UK in 2007, but over the years my practice has shifted from a 'training for fitness' approach to training for injury prevention and rehabilitation.
I have been exercising my whole life and suffered multiple chronic injuries throughout the years, until the point when I got involved with Applied Functional Science. My studies in AFS helped me deal with my chronic pains and train myself more effectively to keep injuries at bay. As the first and currently the only GIFT fellow in Cyprus, I am trying to make a difference by challenging the fitness and rehabilitation perspective with new techniques and methods of exercise directed at the body as a whole instead of individual, isolated body parts.
My clients are people who have suffered from acute or chronic pains in the past and their current goals are primarily injury prevention, but also fitness and wellbeing. My goal is to resolve their body asymmetries and movement limitations through manual techniques and 3D movement, to get them moving and functioning better in their everyday activities.
I am also currently a student in Physiotherapy. With my degree I aim to learn new techniques and apply my knowledge of AFS and Chain Reaction to enrich them and incorporate them to compliment my current practice.

Diony Klokkari

Contact Diony: +35 (0) 799 864502
dionyklokkari@yahoo.com


Marie Nilsson


Act2Prevent 3D Lifestyle - Trainer

Marie:
My deepest passion lies in guiding clients to a healthier and happier lifestyle via changes or adaptations in their training & eating habits.
My mission is to help create sustainable patterns and a balance that can be held throughout life without deprivation.
Our food-choices are shaping our bodies as well as movement-or lack of movement- is doing the same. Posture can be directly linked to a persons state of mind, and if not thought of or up- regulated this can cause problems and a lot of un-necessary suffering. It is that body-mind link I love most with my job. Working with a clients asymmetries and restoring freedom of movement has a huge impact on how a person feels. Especially when it comes to rehabilitation and breaking unhealthy movement-patterns.

I see continuous education as an obligation towards both myself and my clients.
My studies with PTA Global and attending their Mentorship's opened so many doors and changed my career tremendously, by going deeper into functional anatomy & biomechanics,3 dimensional training as well as effectively adapting a training depending on a persons emotional state, and life style.
I have done my studies in nutrition by Oxford College, that has given me a very wide view of the subject. My fascination over food and it's effect on health keeps me in constant research for more knowledge.

Marie heeft verschillende opleidingen gevolgd in 'bewegen', is steeds op zoek naar 'meer' en 'betere' opleidingen en is omwille van haar studies in 'voeding' voor jou beschikbaar als Act2Prevent 3D Lifestyle - Trainer. Ze is geboren in Zweden, leeft momenteel in de omgeving van Brussel en spreekt Engels, Frans en Zweeds.

Contact Marie: +32 (0) 498 75.31.85
marie.nilsson@yahoo.se


Thorbjorn De Brul


Sinds 2011 vervoegt podoloog Thorbjorn De Brul het Act2Prevent team. Wij zijn overtuigd van zijn professionaliteit en meerwaarde in het oorzakelijk zoeken en aanpakken van lichamelijke klachten. Meer info op www.vddbpodologie.be


Functioneel Fitness Coach Voetbal

Op 05/01/2013 start Act2Prevent met het opleiden van Functioneel Fitness Coaches Voetbal, om 'functioneel fitness specialisten' te vormen binnen het voetbal.
De opleiding wordt opgesplitst in Recrea (1 dag) en Pro (8 dagen) en kan door de kandidaat gekozen worden naargelang de ambitie om binnen een recreatief of professioneel kader aan de slag te gaan.

Inhoudstabel voor 2013.

De 'Functioneel Fitness Coach Voetbal - Recrea' begrijpt :

- de basisprincipes en voetballistische toepassingen van een conditionele prikkel
- het 3D bewegen van het lichaam en hoe het begrip ervan zijn invloed heeft op het trainingen, opwarming, blessurepreventie, ...
- het principe van 'mostability'
- 'Load to unload' werking van het lichaam bij het voetballen en het gevolg voor de buikspiertraining, flexibiliteit, ...basis van de functionele krachttraining
- Functionele flexibiliteit voor voetbal binnen een recreatief kader + praktijk
- Functionele krachttraining voor voetbal binnen een recreatief kader + praktijk
- ...

De 'Functioneel Fitness Coach Voetbal - Recrea' gaat het engagement aan om de aangeleerde visie en inzichten door te geven binnen de club, collega's en spelers met als uiteindelijk doel de recreatieve voetballer te helpen om veiliger en beter te voetballen.
Na 05/01/2013 publiceren we de geslaagde deelnemers aan 'Functioneel Fitness Coach Voetbal - Recrea' op onze website.

De 'Functioneel Fitness Coach Voetbal - PRO' begrijpt:

- de details en voetballistische toepassingen van een conditionele prikkel (testing, monitoring, interpretatie en bijsturing) binnen een professionele omkadering.
- het 3D bewegen van het lichaam en hoe het begrip ervan zijn invloed heeft op het trainingen, opwarming, blessurepreventie, ...
- het principe van 'mostability' en de toepassingen ervan binnen de fitness en op het veld
- 'Load to unload' werking van het lichaam bij het voetballen en het gevolg voor de buikspiertraining, flexibiliteit, ...basis van de functionele krachttraining + verdere uitwerking.
- waarom de proprioceptoren bepalen of iets 'functioneel' is
- functionele flexibiliteit voor voetbal binnen een professioneel kader + praktijk
- functionele krachttraining voor voetbal binnen een professioneel kader + praktijk
- ... en denkt mee in de fysieke screening van de voetballer, zowel op het gebied van blessurepreventie als 'performance'
- hoe je alle belangrijke fysieke componenten de een voetballer nodig heeft op een functionele manier kan trainen
- het belang om zijn/haar kennis te delen met de spelers en clubs
- de invloed van 'lifestyle' op de prestaties van de voetballer
- ...

Inhoudstabel voor 2013.

De 'Functioneel Fitness Coach Voetbal - Pro' gaat het engagement aan om de aangeleerde visie en inzichten door te geven binnen de club, collega's en spelers met als uiteindelijk doel de voetballer binnen een professioneel kader te helpen om veiliger en beter te voetballen.
De Functioneel Fitness Coach Voetbal - Pro is inzetbaar bij het begeleiden van voetballers tot op het allerhoogste niveau.

"A never ending story"
De opleiding Functioneel FCV-PRO eindigt niet na 8 dagen, maar vraagt van de deelnemers een constant bijscholen en een zoektocht naar 'het beste'. Act2Prevent brengt de deelnemers op de hoogte van updates, vernieuwende ontwikkelingen, boeiende contacten/experten in binnen-en buitenland, externe opleidingen ... en heeft de intenties om extra lesdagen te organiseren.
We zien dit als een verplichting tov. onszelf en de mensen waarmee we werken om het niveau van begeleiden steeds hoger te leggen.

Je kan in de loop van 2013 op onze website een lijst terugvinden van de gecertifeerde Act2Prevent 'Functioneel Fitness Coaches Voetbal'. Ben je als club of organisatie geïnteresseerd in de know-how of expertise van deze specialisten, dan kan je hun via deze lijst persoonlijk contacteren.


Educatie