ACT2


PREVENT

Prevent stress

Is het vandaag de dag wel mogelijk om niet onder stress te staan?
Misschien hebben we wel stress nodig om goed te presteren of in leven te blijven?
Is er een verschil tussen acute en chronische stress?
Wat is de invloed van stress op ons lichaam, op onze gezondheid?

Stress in de maatschappij

We leven in een maatschappij die veeleisend is. Reeds op jonge leeftijd worden kinderen klaargestoomd om 'toppers' te worden en gaan ouders uitstekende prestaties stimuleren en activeren op school, in clubverband,... en hopelijk ook op het gebied van voeding en gezondheid ;-)

Het ziet er niet naar uit dat we gaan kunnen ontsnappen aan deze prestatiemaatschappij, tenzij je ervoor kiest om je leven door te brengen tussen de boeddhisten in Nepal of omgeving.

Aanpassen en bijsturen

We hebben wel de mogelijkheid om ons aan te passen aan de omstandigheden, te zorgen dat we stressbestendig zijn, een grote weerstand hebben tegen 'stressoren'.
De stressreactie van ons lichaam (fight or flight-respons) geeft ons energie en houdt ons sterk. Het is niet de eerste keer dat iemand die zijn leven lang heeft gewerkt, een week ver is in zijn pensioen en ... sterft!
Acute stress houdt ons in leven, alert en actief!

een ander verhaal is de chronische stress, die ons uitput en ervoor zorgt dat we op termijn richting 'burn-out' gaan en soms zelfs CVS (Chronisch VermoeidheidsSyndroom).
Onze bijnieren worden uitgeput, de gezonde stressreacties vallen weg en we worden moe. Sommige mensen gaan zich oppeppen met voeding of bepaalde activiteiten, maar op termijn geraken de batterijen leeg.

The Fat Decimator System


Hoe stress doen dalen?
Preventief door een gezonde levensstijl, gezonde voeding en regelmatig bewegen.
Bewustwording van je stressoren en stressreacties, zodat je tijdig kan doseren.

Stress en bewegen

Bewegen is ook een stress voor het lichaam, maar eentje die anders werkt. Je kan niet aan 2 dingen tegelijk denken dus lekker bewegen/sporten zet je gedachtegang op een ander spoor. Bij fysieke activiteit komen stresshormonen vrij die ons lekker veel energie geven en er komen tevens stoffen vrij in het lichaam die ons een goed en ontspannen gevoel gaan geven na de inspanning. (Hangt van de vorm en de intensiteit van de inspanning af.)

Stress en voeding

Als we onder stress staan, hebben we een grotere behoefte aan beschermende stoffen, vitamines en mineralen. Bij meer spierspanning hebben we een groter verbruik aan Magnesium en die is op zijn beurt dan weer heel belangrijk voor een pak andere processen in ons lichaam.
Wapen jezelf dus voldoende en bouw een gezonde weerstand op tegen stress en stressoren.
Geef stress geen kans want ze zal je immuunsysteem en je algemene gezondheid gaan aantasten.
Magnesium en stress

Wens je te ontstressen of stressbestendiger te worden via fysieke activiteit?
www.BewegingInPraktijk.be

Databank van 70 functionele oefeningen.

Wens je te ontstressen of stressbestendiger te worden via voeding?
Klik hier.
Educatie