ACT2


PREVENT

Act2 eat healthy

In onze Westerse wereld beschouwen we voeding als noodzakelijke energie, in de Oosterse wereld als 'medicijn'. Een goede en uitgebalanceerde voeding is essentieel in ons menselijk functioneren. Voeding is voor iedereen anders en vereist een individuele begeleiding. Vraag naar de 'Lifestyle Training- formule'.

Is onze voeding nog toereikend?
Ben ik gezond als ik gezond eet?
Heb ik meer voeding nodig als ik veel sport?
Ik sta veel onder stress, heeft dat een invloed op mijn voeding?

Dit zijn een paar voorbeelden van logische vragen die we dagelijks te horen krijgen.

Voeding zal een eeuwig discussiepunt blijven en door het feit dat voeding voor iedereen anders is, zijn er jammer genoeg geen algemene programma's die voor iedereen bruikbaar zijn.

Om die reden vereist voedingsbegeleiding een individueel begeleiden, al kan je de basisprincipes wel in groepsverband overlopen. Vandaar dat we kiezen voor een educatieve begeleiding, zodat ieder voor zich de basisprincipes kan integreren in zijn/haar levensstijl, rekening houdende met gezinssituatie, smaak, volumes, kwaliteit van voeding,...

Door deze integratie kom je tot een individueel programma, dat dan verder kan uitgewerkt worden door 'trial and error'.
Voedingstips

'Trial and error'?!

Gezondheidsprofessionals durven wel eens een 'succesformule' voorstellen aan iedereen, ervan uitgaande dat iedereen er dan succesvol mee gaat zijn. Jammer genoeg is de realiteit anders en hebben we vaak enkele pogingen nodig om onze weg te vinden.
Start steeds vanuit gezonde voeding en optimaliseer van daaruit indien mogelijk.
Onthoud dat elke mislukte poging die afwijkt van 'een natuurlijk eetpatroon' jouw lichaam in onbalans brengt. Om die reden zijn we geen liefhebbers van 'vervangmaaltijden' of strenge diëten.
De 10 beste tips voor gezond en blijvend afslanken!


Voedingssupplementen: zin of onzin?

Wat denk je van onze huidige kwaliteit van voeding? Goed? Niet goed? Waarom? Denk je dat de kwaliteit van onze voeding nog gaat verbeteren? Ja? Nee? Waarom? Heb je een idee waarom er aan onze voeding reeds supplementen worden toegevoegd? (denk maar aan alle reclame met toegevoegde anti-oxydanten, vitamines, ...). Wat weet je over de ADH's? (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Wij hebben onze keuze al gemaakt maar iedereen is vrij die voor zichzelf te maken. Aangezien we er liever voor kiezen om gezond te blijven (preventief) dan ziek te worden (curatief), gaan we voluit voor gezonde voeding en vullen we aan waar de voeding niet toereikend is.

Werken voedingssupplementen?

Je gaat het snel weten door het uit te proberen!

Je gaat niet van eender welk product meteen de werking voelen omdat dat afhankelijk is van de functie in ons lichaam. De beschermende functie van een aantal anti- oxydanten ga je bv niet voelen aan je energieniveau. Starten met een product dat je effectief voelt, gaat je helpen bij het winnen van vertrouwen in de supplementen.

The Fat Decimator System

Zijn voedingssupplementen schadelijk?

Ze worden speciaal gecreëerd om onze voeding en onze gezondheid te ondersteunen en zijn dus volstrekt veilig als je je aan de kwaliteitsnormen houdt en aan de aanbevolen hoeveelheid. Stel jezelf zeker dezelfde vraag bij je huidige voeding, frisdranken, snelle suikers, verzadigde vetten,... en hopelijk heb je ze nooit nodig ... je medicijnen!
Is het je al opgevallen dat je bijna geen product in de winkel kan kopen zonder extra toevoegingen van vitamines, mineralen, anti-oxydanten,...?
Dus eigenlijk neem je al een vorm van supplementen, alleen aan zéér lage dosissen.
Heb je een idee waarom de winkel vol ligt met al die extra's?
Zou de voedingsindustrie reeds weten dat hun producten nog weinig essentiële stoffen bevatten?
Vergis je ook niet in de reclame en hun marketing 'tools' want de extra toevoegingen zijn altijd in hele kleine hoeveelheden en verwaarloosbaar. Een pak mensen maken nu al keuzes in het voordeel van die extra's, omdat ze ervan uitgaan dat het gezondere producten zijn.
Wist je dat de ADH's (algemeen dagelijkse hoeveelheid) in elk land anders zijn?
Begrijp je dan dat voeding onduidelijk en een discussiepunt zal blijven?

Voedingssupplementen zijn duur!

Dat klopt en is een spijtige zaak! Noodzakelijke medicijnen worden massaal terugbetaald en voedingssupplementen niet. Dat is momenteel het 'vreemde' aan onze maatschappij dat we enorm gesteund worden in het bestrijden van ziektes maar slechts matig in het voorkomen ervan: preventie.

Hopelijk gaan onze verzekeringsinstellingen op termijn begrijpen dat preventie van ziektebeelden ten gevolge van gebrekkige voeding (overgewicht, diabetes, degeneratieve ziektebeelden, hart- en bloedvaten,...) hun minder gaat kosten dan het bestrijden ervan.
Investeren in gezonde voeding en de aanvullingen ervan vereist dus een zekere 'preventieve' mindset en vergt inspanningen.
Mag ik je daarom iets vragen?

Gezond zijn kost geld. Ziek zijn kost geld.
In welke situatie wil jij zijn?

Kwaliteit van voedingssupplementen

Er komen steeds meer goede en innovatieve producten op de markt en het kan zijn dat je je overzicht wat verliest over de kwaliteit en werking ervan.
Kies in elk geval niet zomaar voor het goedkoopste product. Het zou jammer zijn dat je bv kiest voor NIET-gezuiverde visolie en dan eerder nadelen zou hebben dan voordelen.

De beste bedrijven hebben massa's informatie omtrent hun producten, ga dus gerust op onderzoek uit.
Geen zin om het zelf uit te zoeken, laat je dan bijstaan door iemand met de nodige ervaring en kennis.


Act2Recover

Je bent zo goed als je laatste herstel.
Onder vele sporters leeft de idee dat sportvoeding en voedingssupplementen enkel nuttig en nodig zijn voor professionele sporters. In realiteit kan je enkel het maximale uit je lichaam halen als je lichaam op het juiste moment de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom kunnen advies op maat en voedingssupplementen een positieve bijdrage leveren aan de prestaties van alle sporters. Jong en oud, prof of amateur.

De kwaliteit van je training hangt in zeer grote mate af van in hoeverre je bent hersteld van je vorige training of wedstrijd. Het enige verschil tussen topsporters en amateursporters of recreanten is de hersteltijd tussen twee inspanningen. Train je éénmaal per week dan heeft je lichaam meer tijd om de inspanning te verwerken dan een opeenvolging van bijvoorbeeld 5 trainingssessies per week. In beide gevallen blijft het doel hetzelfde namelijk zo snel mogelijk herstellen en sportvoeding kan daarbij helpen. Voedingssupplementen zullen ook de gezondheid optimaliseren en zo het risico op blessures verkleinen.

Starten met de basis. Een goede basis is zeer belangrijk. Een uitgebalanceerde en gevarieerde basisvoeding gebaseerd op de vernieuwde voedingspiramide is nodig, wil sportvoeding nuttig zijn. Over basisvoeding en de voedingspiramide circuleert al veel goede informatie op het internet.

Hier nog even alles op een rijtje:
- minstens vijf porties groenten en fruit per dag (rauwe of gestoomde groenten en ongeperst fruit verkiezen)
- varieer zoveel mogelijk en eet kleurrijk
- verkies volkoren rijst, pasta, brood,... en granen boven geraffineerd ( dood ) voedsel
- eiwitten kunnen perfect uit plantaardig voedingsmiddelen gehaald worden
- 2 à 3-maal per week vis
- Eet mager/wit vlees, hoewel een stuk rood vlees af en toe geen kwaad kan
- indien je veel eieren eet kan je het eigeel verwijderen en enkel het eiwit opeten
- voeg enkel zout toe als je geproefd hebt, verkies andere kruiden en specerijen
- vermijd gefrituurd ( of probeer kokosvet ), bereide vlees- en vissalades,...
- verkies plantaardige vetten en oliën en bescherm ze met anti-oxydanten
- vermijd alcohol en frisdranken
- drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag

Is de basisvoeding nog voldoende?
Het is al lang geen geheim meer dat onze voeding minder en minder bruikbare voedingsstoffen binnen krijgt, en dat de kwaliteit van onze, zelfs gezonde, voeding erop achteruit gaat. Fruit rijpt soms onderweg van de andere kant van de wereld, soms zonder maar een straaltje zonlicht gezien te hebben. Raffinage, vaak om de houdbaarheid te verlengen, haalt de meeste levende elementen eruit waardoor we nog slechts 'arme' voeding op ons bord krijgen. Stress, vervuiling en ondermaatse voeding zorgen ervoor dat onze 'gezonde' basis steeds smaller wordt en dat we, vaak zonder het te beseffen, tekorten oplopen. Dit is vaak te voelen aan een energietekort, gewichtstoenamen, humeur, slechte recuperatie,...
Ons lichaam zit dusdanig goed in elkaar dat we zelfs met een tekort aan vitamines en mineralen toch in staat zijn om in onze energiebehoefte te voorzien. Nadeel van dat biochemische en ingewikkelde proces is meer en meer verzuring van ons lichaam, wat dan op zich meer kans geeft op kanker, degeneratieve aandoeningen en meer.

Welke voedingssupplementen zijn voor mij zinvol?
Welke voedingssupplementen of sportvoeding voor jou nuttig kunnen zijn hangt af van de sporttak die je beoefent. Beoefen je duursport (lopen, wielrennen,...), krachtsport of explosieve sport(gewichtheffen, sprintnummers, springnummers) of beide (voetbal, basketbal). Elke sporttak stelt specifieke eisen aan het lichaam.
Tenslotte heb je nog de supplementen die voor, tijdens en na de inspanning kunnen worden ingenomen.

Is jouw basis in orde? Hou eens vijf dagen aan een stuk alles bij wat je eet, drinkt en op welke momenten ...in een dagboek en controleer het met bovenstaande punten. Wil je je hier meer op toeleggen en je voeding op een gedetailleerde en op jouw noden afgestelde manier opvolgen? Open deze excel file en start onmiddellijk.

Voor, tijdens en na.
Nu we onze basis in orde hebben kunnen we nagaan op welke manier sportvoeding en voedingssupplementen onze prestaties kunnen optimaliseren. Er zijn verschillende supplementen op de markt die de prestaties verbeteren.
Koolhydraatsupplementen die je voor de inspanning inneemt, zorgen er vaak voor dat je met een volle tank aan de inspanning begint. Een sporter heeft, indien hij of zij van tevoren goed eet, voldoende energie voor zestig tot negentig minuten, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Tijdens de inspanning verlies je vocht, elektrolyten en mineralen. Daarom is het belangrijk om een goede sportdrank te gebruiken tijdens de inspanning om eventuele tekorten te voorkomen of op te vangen. De grootste winst kan worden behaald na de inspanning. Herstelvoeding is essentiel om de recuperatie en het spierherstel te bevorderen. Op hoger niveau of wanneer je meerdere trainingen per week afwerkt, is de uitdaging zo snel mogelijk te herstellen. Het is belangrijk om binnen de 30 minuten na de inspanning een herstelshake met snel verteerbare eiwitten en koolhydraten te nemen.


Sportvoeding vs gezonde voeding.
Zoals eerder vermeld is het belangrijk beide te combineren. Je hebt als sporter nu eenmaal een verhoogde behoefte aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen in het algemeen. Daarnaast maken sporters meer vrije radicalen aan, stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom zal een multivitamine (+ extra anti-oxydanten) voor sporters ook altijd worden aangewezen. De kwaliteit van de multivitamine speelt hierbij wel een cruciale rol. Een bloedonderzoek of de EIS- gezondheidsscan kan helpen bepalen hoe jouw multivitamine er het beste uitziet.

The Red Tea Detox

Individualiteit.
Net zoals je training dient de voeding ook individueel te worden opgevolgd. Welk supplement jou het meest kan helpen, hangt enerzijds af van de sporttak die je beoefent en anderzijds van je eigen kenmerken.
Een doelman moet enkele keren per wedstrijd explosief handelen en voor hem kan een combinatie van creatine en gerichte training de sprongkracht vergroten. Een langeafstandsloper, wielrenner, middenvelder heeft dan weer meer behoefte aan koolhydraten, zodat hij de inspanning lang kan volhouden. Sporters die extra caloriën nodig hebben, maar die vanuit praktisch oogpunt niet meer kunnen eten, kunnen toch aan die behoefte voldoen met extra ondersteuning.




Educatie