Hoe kunnen we ACL-letsels voorkomen?
Hoe ontlast ik mijn rug?
Hoe kan mijn enkel voor schouderpijn zorgen?
...
Stap mee in de wereld van preventie en voorkom blessures door inzichten te creëren in de biomechanica en werking van je lichaam. Begrijp hoe spieren echt werken en ontdek de allerlaatste visies in het voorkomen van fysieke ongemakken en letsels.
Ben je iemand die preventie belangrijk vindt?
Of heb je reeds eerder fysieke ongemakken gehad en wil je er nooit meer mee te maken krijgen?
Is het jou veel waard om 100% fit te zijn en te blijven en besef je dat een letsel jou heel wat nadelen kan gaan opleveren?
Artikel: 'Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit', door Willem Timmermans.
Gepubliceerd in de maart 2011 editie van Dug-Out, professioneel voetbalmagazine, klik hier voor een deel van het artikel. Dug-out bestellen
Er zijn behoorlijk veel sporters en recreanten die letsels ontwikkelen ter hoogte van de buikspieren. De buikspieren zijn, net als alle spieren gelinkt aan andere gedeelten van ons lichaam een worden evengoed beïnvloed door onze enkels als door de bewegingen van onze armen. We zien vaak buikspierletsels verschijnen op het moment er in het lichaam een gedeelte niet meer optimaal functioneert/beweegt. Alle segmenten laten bewegen zoals het hoort zal de voornaamste opdracht worden om blessurevrij te geraken. Om die reden is het ook belangrijk om buikspieren te trainen op een manier waarop ze werken en functioneren.
Weet jij hoe buikspieren functioneren?
Wat is hun taak?
Voor welke bewegingen zorgen ze?
Veel mensen trainen hun buikspieren nog altijd liggend op de grond terwijl we ondertussen weten dat je ze beter op een functionele manier kan trainen.
Weet jij hoe je buikspieren in stand kan trainen?
Moesten we met z'n allen buikspieren beter begrijpen en ze op een meer natuurlijke manier gaan trainen, dan zouden we sowieso minder buikspierletsels (en andere letsels) gaan oplopen en zou ons lichaam ons dankbaar zijn.
Vindt jij dat je goed traint als je je buik voelt branden en trillen?
Zou het kunnen dat de buik ons vertelt: Stop met wat je doet, hier ben ik niet voor gemaakt !!!
Op elke pagina van onze website kan je je inschrijven op een GRATIS buikspierprogramma, ons geschenk voor jou!
Het programma duurt 12 weken en elke week krijg je een kort mailtje met vragen, info, voorbeelden ea. We beginnen langzaam en klassiek en gaan halfweg over naar een meer functionele manier om buikspieren te trainen. Al onze functionele programma's zijn educatief en het is onze bedoeling om jou in een leerproces te betrekken zodat je de informatie en inhoud nooit meer vergeet.
Voor alle duidelijkheid, buikspieren zijn niet belangrijker dan andere spieren om af te slanken. Je lichaam zal zelf bepalen waar het eerst zijn vetten zal gebruiken. Als je dus denkt efficiënt af te slanken aan je buik door zeer veel buikspieroefeningen te doen, neem dan mee dat er betere manieren zijn om af te slanken.
Kom zeker bij ons terug voor vragen of feedback
Heb je een specifiek probleem of vraag, neem gerust contact met ons op.
Ben je betrokken bij een sportclub en je hebt bij jouw club graag een demo-training over blessurepreventie?
demo-training bij VV Vosselaar (1° prov. Antwerpen, België)
Wat zijn de meest voorkomende sportblessures? Welke ontstaan tijdens het werk? Of bij je hobby?
Heb je al eerder sportblessures gehad en hoe zag je revalidatie eruit?
Waar ontstaan onze loopblessures? En hoe kunnen we ze voorkomen?
We kunnen de blessures opsplitsen in spierblessures zoals hamstringblessures, kuitverrekking, liespijn,... en in gewrichtsproblemen zoals rug-, heup-, knie- of enkelproblemen.
Voorkom spierblessures: Je kan veel ongemak, pijn of chronische letsels voorkomen door een dynamische en 3D opwarming, waar we ons lichaam voorbereiden op een logische en natuurlijke manier op de taak: lopen, voetballen, basketballen... eigenlijk alle activiteiten waar je moet lopen.
Denk eraan, en misschien klinkt dat nieuw voor je, dat een kwalitatief stretch- en flexibiliteitsprogramma verschillend is naargelang je sport of activiteit ... het is dus niet hetzelfde voor een loper dan voor een windsurfer.
Je kan meer informatie vinden over het functioneel stretchen via onze functionele programma's, zo hebben we een functioneel stretchprogramma, speciaal voor lopers.
Preventie, 'performance' training en revalidatie lijken erg op elkaar eens je weet hoe het lichaam werkt, dus onze blessurepreventie-programma's en onze sportrevalidatie zijn opgebouwd vanuit dezelfde principes, ideeën en inzichten.
We zien erg veel hamstringblessures in verschillende sporten en activiteiten. Meestal stretchen we ze slechts in 1 beweegplan/richting (sagitaal) door voorover te buigen (of je been ergens op een verhoog te leggen) en dan die positie aan te houden voor een aantal seconden.
We kunnen deze hamstringstretching veel dynamischer maken en de spieren rekken in de 3 beweegplannen/richtingen, omdat ze ook in deze 3 plannen werken/reageren bij het lopen, draaien, voetballen,...
Tip: Een hamstringletsel ontstaat vaak in het transversaal vlak, dus we gaan de hamstrings sterker maken door de spier te gaan versterken in dat transversaal vlak. We maken ze tevens eccentrisch sterk door het gebruik van functionele krachttraining en functionele bewegingen. Databank van 70 functionele oefeningen. Voetbal DVD: Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Act2prevent: liespijn
Liespijn, wat is het, waar komt het vandaan en hoe geraken we er vanaf?
De lies: adductoren, buikspieren... en?
Liespijn kan verschillende oorzaken hebben en het kan belangrijk zijn om een onderscheid te maken tussen acute en chronische liespijn. Acute liespijn kan ontstaan door een minder goede opwarming of voorbereiding voor je sport of activiteit. Zoals bij de andere spieren kan je pijn en acute liesproblemen vermijden door een 3D en dynamische stretching van je adductoren, heup en buikspieren. Bij ons item 'voetbal DVD- FAQ' tonen we enkele voorbeelden hoe je een 3D adductorstretch kan uitvoeren... en onderaan elke pagina van onze website kan je inschrijven op het gratis educatief 12- weken buikspierprogramma. Schrijf jezelf in en we leren je in stapjes hoe je je buikspieren kan trainen op een functionele manier.
Als je liesprobleem meer chronisch blijkt te zijn of om de zoveel weken of maanden terug actief wordt, dan kan het belangrijk zijn om de oorzaak te vinden om definitief pijnvrij te worden/blijven. Een therapeut kan bekijken hoe je beweegt en waar er aandachtspunten zijn, soms is een aangepaste zool noodzakelijk. Onthou dat elke spier in 3 vlakken beweegt, dus train je adductoren niet alleen door je been te adduceren want dan werk je alleen in het frontale vlak. We raden het gebruik van adductor krachtmachines af om te herstellen van liesblessures of je spieren te versterken. Wens je meer informatie omtrent de nadelen van krachtmachines, dan hebben we hier een interessant artikel voor jou. 10 goede redenen waarom (prof)voetballers beter niet met vaste krachttoestellen werken.
De principes en inzichten die we in dit artikel overlopen, zijn perfect bruikbaar voor elke sport of aktiviteit. Projecteer het na het doorlezen naar je eigen sport en je zal betere inzichten krijgen in functionele krachttraining.
Act2prevent: enkelletsels
Welke enkelletsels ken je?
We zien regelmatig omgeslagen enkels, ligamentaire verrekkingen of scheuren en steeds vaker kraakbeenletsels.
Misschien horen de Achillespeesontstekingen, voetzoolontstekingen en scheenbeenvliesontstekingen ook wel bij de categorie 'enkelletsels'.
Je kan veel enkelblessures voorkomen door een functionele opwarming uit te voeren voor je specifieke sport. Het is daarbij belangrijk om het zenuwstelsel voor te bereiden, en bijvoorbeeld de beweeglijkheid in je heup in het frontale vlak te verbeteren om je enkel te ondersteunen. Waarom?
Sta even rechtop en je beweeg je heup zover mogelijk zijwaarts, net alsof je een muurtje naast je wil aantikken met je heup. Hoe verder je met je heup zijwaarts beweegt, hoe meer je op de buitenzijde van je voet/enkel terecht komt, net zoals bij het omslaan van een enkel met verstuiking of ligamentaire scheur als gevolg. Eens de beweging in de 'frontale' heup is opgebruikt, zal het lichaam ze uit de enkel halen, correct?
Wanneer je dus in staat bent om met je heup verder zijwaarts te bewegen, des te langer het duurt voor je op de buitenzijde van je voet en enkel terecht komt. Als je dus erg 'strak' beweegt in je heup, des te sneller kom je op die buitenzijde terecht, gewoon omdat het lichaam zijn weg zoekt naar een oplossing. We zien deze 'heupoorzaak' vaak bij mensen die regelmatig hervallen in enkelletsels. Dit is een goed voorbeeld dat de oorzaak van een letsel soms elders in de keten kan zitten en dat we ons dus niet altijd alleen mogen focussen op, in dit geval, de enkel.
Dit is ook een van de redenen dat een volledig lichaams/mobiliteitprogramma en boel gezondheidsproblemen en kwaaltjes kan voorkomen. We zien momenteel maar weinig recreanten en ook topsporters tijd en aandacht besteden aan een degelijk en uitgebouwd flexibiliteitsprogramma.
Enkelrevalidatie zal voor een groot stuk bestaan uit de inzichten zoals hierboven vermeld: werken op functionele flexibiliteit, het trainen van het zenuwstelsel en de proprioceptoren, mobiliteit van het enkelgewricht,...
De mobiliteit van de enkel heeft een belangrijke plaats in de enkelrevalidatie en dat zien we vaak bij mensen die al eerder een enkelletsel hebben gehad en die, ondanks hun herstel, nog steeds verschil in mobiliteit merken tussen hun linker en rechtsenkel.
We zien die verschillen verschijnen bij het uitvoeren van oefeningen op 1 been. Daarom is het belangrijk in onze enkelrevalidatie om die verschillen in mobiliteit weg te werken om betere resultaten te hebben en herval te voorkomen.
Act2prevent: knieblessures
Een knieblessure is een vaak voorkomende sportblessure en is naast de vele spierletsels ook één van de meest vervelende voetbalblessures, omdat ze vaak gerelateerd is aan een lang herstel en regelmatig herval.
Maar ook in andere impactsporten zoals lopen, basketbal en volleybal zien we veel knieproblemen verschijnen. In de contactsporten hebben we een pak voorste kruisbandletsels waar we niet altijd een invloed op hebben, maar er zijn wel wat dingen die we kunnen doen om voorste kruisbandletsels zonder contact te voorkomen.
De voorste kruisbandletsels groeien in aantal en het lijkt ons wel een nuttig gegeven om ze te voorkomen waar we kunnen, want we wensen niemand een revalidatie van 6 tot 12 maanden toe. En is dat menselijk lijden niet even vervelend voor de recreant als voor de topsporter?
Onze bilspieren hebben een belangrijke functie in het beschermen van onze knieën en het voorkomen van knieblessures. Omdat we vaak de hele dag zitten worden deze bilspieren minder actief en 'reactief' om onze knie te beschermen. Denk daarbij maar een de bediende die na een hele week zitten gaat squashen op vrijdagavond.
Wanneer we na een dagje zitten een bepaalde aktiviteit of sport willen aanvatten, kan het belangrijk zijn om ons lichaam optimaal voor te bereiden, door onze spieren en vooral het zenuwstelsel aan te wakkeren om de gewrichten te beschermen.
Het uitvoeren van functionele bewegingen en functionele stretchingen geeft goede resultaten en zal ons helpen om veilig te bewegen, gezond en in goede vorm te blijven...
Een knieschijfprobleem is een ander veel voorkomend knieletsel, dat meestal zijn oorsprong vindt in de heup of de enkel.
Je hebt vaak professionele hulp of een gespecialiseerde praktijk nodig om dergelijk knieschijfprobleem op te lossen. Als je merkt dat je kniepijn chronisch begint te worden wil dat zeggen dat we nog steeds een oorzaak dienen te vinden. Enkel rusten zonder het vinden van de oorzaak leidt meestal naar herval bj de heropstart van je sport of activiteit.
Om die reden is een operatie niet altijd de beste manier om knieschijfproblemen of kniepeesontstekingen op te lossen (althans niet op langere termijn) omdat dit gewoonlijk niet de oorzaak oplost maar enkel op de symptomen werkt. Er zijn reeds enkele goede revalidatiecentra waar getalenteerde kinesitherapeuten of bewegingsspecilialisten op je wachten om je te helpen.
Je kan met zulke knieklachten ook altijd terecht op onze personal training studio te Sint-Katelijne-Waver, Mechelen
Ons advies: Zoek naar therapeuten of trainers die zijn opgeleid in 'Applied Functional Science', zij zijn getraind in de menselijke biomechanica en behandelen de oorzaak in plaats van de symptomen. Je hebt meer kans op een sneller herstel en minder kans op herval.
Het aantal begeleiders is op dit moment nog zeer klein maar zal de komende jaren gaan groeien. Jouw begeleider in 'Applied Functional Science' in de regio Vlaanderen en Zuid Nederland Voorste kruisbandletsels epidemisch in het voetbal?
Act2prevent: schouderletsels
Schouderletsels en zeker de 'rotator cuff' blessures komen meer voor in sporten waar we vaak met onze armen boven ons hoofd bewegen zoals bij tennis, volleybal, basketball,...
Ook hier is de rotator cuff blessure vaak het symptoom, en zit de oorzaak vaak ergens anders zoals in de heup of de thoracale (= borst) wervelkolom. Is het mogelijk dat een volleybalspeler of speelster een overbelasting oploopt omdat hij of zij niet voldoende kan openen in de heup?
Professionele hulp zal je lichaam en je bewegingen observeren om de oorzaak te vinden en op te lossen. Op onze praktijk gaan we op zoek naar de oorzaak van het letsel in plaats van te focussen op het gevolg/symptoom.
Een operatie kan helpen bij het bestrijden van de pijn of de symptomen maar biedt vaak geen oplossing op langere termijn, vooral als de oorzaak elders zit in de biomechanische keten. Een combinatie van symptomatische en causale therapie is vaak een sluitende oplossing voor de rotator cuff problematiek. Een goede samenwerking tussen de chirurg en de revalidatie-therapeut is alleen maar in het voordeel van de patiënt.
In de rotator cuff revalidatie gaan we ons van bij het begin richten op de mobiliteit en flexibiliteit, dus ook na een operatie blijft het opportuun om te zoeken naar de oorzaak van de overbelasting.
Zelfs als je schouder nog niet mag bewegen kan je al wel oefeningen doen in de heup.
We hebben eerder de heup vermeld als een mogelijke 'dader' in de rotator cuff blessures maar ook de thoracale wervelkolom en gebrek aan beweeglijkheid van de schouderbladen (bv ten gevolge van een kyfose) kan compressie en irritatie van de schouderpezen veroorzaken.
Zoals bij de meeste overbelastingsletsels kunnen we ook schouderblessures vermijden door een functioneel stretching- en trainingsprogramma waar we de principes van het menselijk bewegen en biomechanica als basis gebruiken. Het functionele stretchprogramma voor volleyballers en volleybaltrainers
Als je ooit te maken krijgt met een schouder inpignement (inklemming van de pezen) of zelfs scheurtjes (de supraspinatuspees is vaak het slachtoffer) en een operatie lijkt de enige oplossing, ga zeker op zoek naar een collega-therapeut in 'Applied Functional Science' of beweegspecialist voor je revalidatie.
Er is immers veel nuttig werk te leveren in de aanpak van deze schouderletsels. Voor de personal training Studio in de omgeving Mechelen en Antwerpen
Act2prevent: Rugblessures
Er zijn eigenlijk veel te veel mensen die te maken krijgen met rugpijn, en het ziet er voorlopig niet naar uit dat het aantal zal afnemen.
Uiteraard is het aan ons om op zoek te gaan naar de beste oplossing voor de rugpijn of naar een aantal oefeningen om de klachten te doen dalen.
Meer en meer mensen vinden geen geschikte oplossing voor hun rugpijn en worden chronisch rugpatiënt of worden geconfronteerd met de uitspraak: 'je zal ermee moeten leren leven'.
We willen bij deze toch al de tip meegeven dat de goedkoopste therapie bewegen is, en dat wandelen of stappen al voor heel wat verlichting van de rugpijn kan zorgen.
Omdat pijn in de rug zeer veel oorzaken kan hebben lijkt het ons een goed idee om professionele hulp te zoeken, zeker als je geen afname van de pijn voelt na je 'beweegprogramma'. Hou er rekening mee dat bv. een rigide enkel voor rugproblemen kan zorgen en dat om die reden jouw functionele trainer of kinesitherapeut een gehele lichaams-screening zal doen om de oorzaak te vinden.
Op het internet kan je een massa rug- of buikspieroefeningen vinden om je rug te verstevigen of te ontlasten, maar hou er rekening mee dat deze niet toereikend kunnen zijn als de oorzaak elders zit.
Als je niet alleen op zoek bent naar rugoefeningen maar ook meer inzichten en kennis wenst omtrent de oorzaken van rugpijn en functionele bewegingen wil om je rugprobleem aan te pakken, overweeg dan zeker ons rugschoolprogramma: Beweging in praktijk 'Back to basics'. Je hebt het in je bezit in slechts een paar minuten. We bieden het rugschoolprogramma aan met de databank van 70 functionele oefeningen als jij de persoon bent die zelf aan de slag wil.
We zijn ervan overtuigd dat een definitief herstel van rugpijn de medewerking vraagt van de patiënt en dat hij of zij zelf een aantal 'tools' in handen neemt. Onze begeleiding in de theoretische en praktische rugprogramma's zijn altijd educatief en vragen actieve deelname van de rugpatiënt.
Zijn buikspieren effectief zo belangrijk in het aanpakken van je rugprobleem?
Wat is het effect van de buikspiertraining als de oorzaak elders zit?
Schrijf je in op ons educatief 12-weken buikspierprogramma, onderaan de pagina en ontdek hoe je buikspieren werkelijk werken?
Act2prevent: Golfletsels - Golfblessures
Je bent een gepassioneerd golfer en je zal maar te maken krijgen met een golfletsel waardoor je je favoriete sport niet meer kan beoefenen. Erger nog, je krijgt van medici zelfs het advies om te stoppen met golfen!
Vaak ontstaan er overbelastingsletsels omdat een ander segment van je lichaam 'zijn werk niet doet', het kan dus best zijn dat je rugpijn het gevolg is van een enkel die niet optimaal deelneemt aan de golfswing.
De golfswing is een veeleisende beweging een vraagt een zekere timing binnen het lichaam, iets wat niet bij iedereen even goed van een leien dakje loopt. Het lichaam van een golfer dient in een goede vorm te zijn om de complexe golfswing tot een goed einde te kunnen brengen.
Kan het zijn dat iedereen zich teveel focust op je rugpijn en de biomechanica in het lichaam over het hoofd ziet? Kan het zijn dat je uitzichtloze situatie op te lossen is op een andere plaats dan je symptoom?
Overweeg zeker onze golf-bewegingsanalyse, misschien kunnen we je verder helpen. Meer info op www.betergolfen.be
Het NG360 Nike Golf Performance systeem is opgebouwd vanuit een bewegingsanalyse van het lichaam en houdt rekening met de golf-specifieke eisen waaraan het lichaam dient te voldoen. Het opsporen en oplossen van déficiënties is een grote uitdaging die we in het belang van de golfer graag aangaan.
Act2Prevent: voetbalblessures
We hebben reeds een aantal blessures besproken zoals loopblessures, schouderblessures, knieblessures, rugpijn en hebben al informatie gedeeld omtrent liespijn, enkel-en hamstringsletsels.
We zouden graag nog wat extra tijd spenderen aan de vele voetbalblessures, en dan meer concreet aan de niet-contactletsels die wekelijks veel en soms hele dure voetballers aan de kant houden.
De meest voorkomende voetballetsels zijn de spierverrekkingen en spierscheuren, de voorste kruisbandletsels, de ontstekingen en in mindere mate de enkelletsels, de heup en lage rugproblemen.
De ontstekingen of overbelastingsletsels bij voetballers situeren zich het meest thv. de buikspieren, lies/adductoren, kniepees en Achillespees.
Beste Willem,
Even een kort berichtje om u te laten weten dat ik de hele voetbal-video: 'Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit' heb bekeken. Ronduit geweldig werk!
Wij waarderen uw bedachtzaamheid en vriendelijkheid met betrekking tot uw opmerking aan het begin van de video. Ik geloof dat je gewoonweg heel goed werk hebt geleverd door het zeer duidelijk te brengen en gemakkelijk te volgen.
Zelfs zonder de ondertiteling, geloof ik echt dat ik zou weten wat je zegt, omdat je het zo goed bracht.
Knap gedaan, en laat ons gerust weten hoe we de voetbal DVD mee kunnen promoten!
Wat kunnen we doen om spierletsels te voorkomen?
Wat kunnen we doen om voorste kruisbandletsels te voorkomen?
Wat kunnen om overbelasting en ontsteking te voorkomen?
We zijn ervan overtuigd dat we veel ongemak kunnen voorkomen door meer tijd te spenderen aan flexibiliteit en mobiliteit. Een goede functionele en 3D opwarming kan al veel spierproblemen vermijden en heeft tevens een positief effect op de prestaties! Functionele krachttraining tijdens de week, gecombineerd met flexibiliteitstraining maakt het lichaam sterker, meer reactief en bouwt de fysieke capaciteiten van je lichaam op.
Een grotere reactieve capaciteit van je spieren en proprioceptoren geeft minder kans op spierletsels en voorste kruisbandletsels.
Een goede mobiliteit van elke segmentje binnen de bewegingsketen geeft minder kans op overbelastingsreacties. Meestal ontwikkelen we een 'overbelasting' als er andere segmenten binnen de keten hun werk niet doen. Overtraining of overbelasting heeft dus niet altijd te maken
met tevéél training maar ook soms met minder goede verhoudingen binnen de bewegingsketen.
Act2Prevent heeft een voetbal DVD gemaakt: Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit, waar we tonen hoe een voetballer zichzelf op het voetballen kan voorbereiden op een dynamische en logische manier. Het is een educatieve video voor spelers, (herstel)trainers en voetbalbegeleiders, waar we niet alleen tonen 'hoe' maar vooral 'waarom' we het zo doen. Eens je de basisprincipes begrijpt, ben je in staat om je eigen en kwalitatief trainingsprogramma op te bouwen met veel FUN en variatie ... en minder letsels!
Hou je meer van een document, dan hebben we ons functioneel stretchprogramma voor voetballers en voetbaltrainers, dat jou de belangrijkste inzichten deelt om te kunnen voetballen op een veilige manier. Uit het programma kan je leren waarom we kiezen voor dynamische en 3D stretchingen en waarom het een grote hulp kan zijn voor je lichaam. Het functionele stretchprogramma is net, zoals onze DVD en de andere programma's, educatief, om onze kennis te delen met de lezer. Het geeft je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen en verder te bouwen op deze unieke informatie.
Ben je een voetballer of een voetbaltrainer, dan hebben we hier een interessant artikel voor jou. Kom zeker bij ons terug voor je feedback. 10 goede redenen waarom (prof)voetballers beter niet met vaste krachttoestellen werken.